podatek VAT, stawki VAT, faktura, rozliczanie VAT, podatek naliczony, podatek należny
lupa
A A A

Biuletyn Informacyjny dla Służb Ekonomiczno - Finansowych nr 21 (920) z dnia 20.07.2016

Stawka VAT na sprzedaż posiłków i dań przez placówki gastronomiczne - interpretacja ogólna Ministra Finansów

Posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, są - co do zasady - opodatkowane stawką VAT w wysokości 8%.

(interpretacja ogólna Ministra Finansów z 24 czerwca 2016 r., nr PT1.050.3.2016.156)

W związku z wątpliwościami dotyczącymi właściwej stawki VAT dla sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne, Minister Finansów wydał interpretację ogólną (przytoczoną wyżej), zawierającą szczegółowe wyjaśnienia tej kwestii. W interpretacji tej MF przypomniał, że stawka VAT, co do zasady, wynosi obecnie 23%. Jednak dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy o VAT, stawka VAT wynosi 5%. Może być ona stosowana np. do sprzedaży gotowych posiłków i dań, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% (PKWiU ex 10.85.1 - patrz: poz. 28 ww. załącznika).

Ponadto, na podstawie § 3 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 23 grudnia 2013 r. w sprawie towarów i usług, dla których obniża się stawkę podatku od towarów i usług, oraz warunków stosowania stawek obniżonych (Dz. U. poz. 1719 ze zm. - dalej: rozporządzenia), stawkę VAT obniża się do wysokości 8% dla towarów i usług wymienionych w załączniku do tego rozporządzenia. W poz. 7 ww. załącznika wymieniono usługi związane z wyżywieniem (PKWiU ex 56), z wyłączeniem sprzedaży niektórych napojów alkoholowych, wód mineralnych, itp.

MF podkreślił, że z uwagi na powołanie symboli klasyfikacji statystycznej przy obu ww. pozycjach załączników (do ustawy i rozporządzenia), określenie zakresu towarów i usług objętego tymi pozycjami powinno odbywać się z uwzględnieniem PKWiU. Ponadto wskazano, że każdy produkt (wyrób, usługa) powinien być zaliczony wyłącznie do jednego rodzaju działalności gospodarczej, określonego w Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD).

Dokonując analizy przedmiotowej opodatkowania sprzedaży gotowych posiłków i dań oraz usług związanych z wyżywieniem, MF zauważył, że PKWiU 10.85 odnosi się do gotowych posiłków i dań i obejmuje produkcję gotowych (tj. przygotowanych, przyprawionych i ugotowanych) posiłków i dań, składających się co najmniej z dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw itp.), mrożonych, w puszkach, słoikach, pakowanych próżniowo lub przy pomocy innych technologii opakowań ze zmodyfikowaną atmosferą, które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż. Z kolei działalność usługowa związana z wyżywieniem (PKD 2007) obejmuje działalność usługową związaną z zapewnianiem pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji z miejscami do siedzenia (lub bez nich). Biorąc to pod uwagę, MF uznał:

"(...) dla określenia prawidłowej stawki podatku, jaka ma zastosowanie przy sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne, należy dokonać prawidłowego zaklasyfikowania tej czynności wg PKWiU. Dla uznania, czy dana czynność będzie zaliczona do klasy PKWiU 10.85 Gotowe posiłki i dania, czy do działu PKWiU 56 Usługi związane z wyżywieniem istotne jest, czy oferowane produkty są w pełni przyrządzone i serwowane jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia, czy też nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - np. są zamrożone lub pakowane próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż (podkreśl. red.). (...)"

MF podkreślił, że na dokonanie prawidłowej klasyfikacji PKWiU nie ma wpływu:

  • rodzaj obiektu serwującego posiłki oraz jego położenie w miejscu ogólnodostępnym,
     
  • fakt oferowania produktów osobno bądź w zestawach (np. frytki razem z napojem),
     
  • udostępnienie stolików, krzeseł, naczyń i sztućców w punktach sprzedaży,
     
  • przeznaczenie produktów do spożycia na miejscu czy na wynos (np. pakowanie w bibułki czy tekturowe pudełka),
     
  • fakt, że w punktach sprzedaży są: toalety, szatnia, zainstalowana klimatyzacja czy ogrzewanie.

Na wysokość stawki VAT nie ma też wpływu to, czy sprzedaż na terytorium kraju będzie traktowana jako świadczenie usług, czy też jako dostawa towarów. Ustawodawca - przy wyznaczaniu zakresu stosowania obniżonej stawki VAT - posłużył się bowiem klasyfikacją statystyczną.


WAŻNE:
MF wyjaśnił, że zatytułowanie w załączniku do rozporządzenia w sprawie stawek VAT grupy towarów/usług objętych stawką obniżoną jako "III Usługi" nie oznacza, że ze stawki obniżonej nie może korzystać sprzedaż posiłków i dań sklasyfikowanych jako towary.


MF wskazał także, że zaliczanie danego produktu do odpowiedniego grupowania jest obowiązkiem producenta (względnie usługodawcy). Wynika to z faktu, że właśnie producent (usługodawca) posiada wszystkie informacje niezbędne do właściwego zaliczenia produktu do odpowiedniego grupowania PKWiU, czyli informacje dotyczące rodzaju użytego surowca, technologii wytwarzania, konstrukcji i przeznaczenia wyrobu lub charakteru usługi. Ponieważ jednak dokonana przez producenta (usługodawcę) klasyfikacja nie może naruszać zasad budowy i logiki struktury PKWiU, w razie trudności przy zaliczaniu wyrobu (towaru) lub usługi do odpowiedniego grupowania PKWiU można wystąpić w tej sprawie do organów statystycznych.

Odnosząc się do opodatkowania sprzedaży posiłków przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji, MF wyjaśnił:

"(...) posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, nie mogą korzystać z 5% stawki podatku od towarów i usług na podstawie art. 41 ust. 2a w związku z poz. 28 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, ponieważ nie są klasyfikowane w grupowaniu PKWiU 10.85.1.

Produkty takie, co do zasady, są opodatkowane 8% stawką podatku na podstawie § 3 ust. 1 pkt 1 w związku z poz. 7 załącznika do rozporządzenia w sprawie stawek VAT, z zastrzeżeniem wyjątków wskazanych w tej pozycji załącznika, do których ma zastosowanie podstawowa stawka podatku (...) 23%. (...)"

www.PodatekVAT.pl - Stawki VAT:

 Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz,
wejdź do serwisu
www.StawkiVAT.pl » 
Więcej w zasobach płatnych

Serwis Głównego Księgowego

Gazeta Podatkowa

Prenumerata 2018 r. - www.sklep.gofin.pl
PRZEWODNIKI on-line Księgowego i Kadrowego
Pomocniki Księgowego

Terminarz

listopad 2017
PN WT ŚR CZ PT SO ND
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
ASYSTENT GOFIN - Darmowa aplikacja dla Księgowych
sklep.gofin.pl - RABATY, NAGRODY, PROMOCJE
NEWSLETTERY
Fachowe czasopisma - PoznajProdukty.gofin.pl
KASY FISKALNE - obowiązek instalacji i zwolnienia ze stosowania
Podatek akcyzowy - przedmiot opodatkowania, zwrot akcyzy, zwolnienie z akcyzy
Rozliczanie podatku dochodowego, podatku VAT oraz innych podatków i opłat
Sklep internetowy - sklep.gofin.pl
gofin
sgk
czasopisma
forum
sklep
gazeta podatkowa
 
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorzów Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60